Onze Locatie
Overleek 1D1 1141 PD, Monnickendam
Bel ons
+31 (0)6 – 531 046 81
Openingstijden
Ma - Za: 07:00-17:00
Onze Locatie
Overleek 1D1 1141 PD, Monnickendam
Bel ons
+31 (0)6 – 531 046 81
Openingstijden
Ma - Za: 07:00-17:00
Bij warmteterugwinning uit ventilatielucht (WTW ventilatie) zorgt een warmtewisselaar voor het onttrekken van warmte uit afvoerlucht. Deze warmte wordt gebruikt om lucht op te warmen die van buiten naar binnen gaat. Het complete systeem heet ook wel ‘balansventilatie met wtw-unit’ (warmteterugwin-unit of wtw-ventilatie). Bij balansventilatie gaat evenveel lucht naar binnen als naar buiten. Met balansventilatie kunt u onbeperkt ventileren zonder veel energieverlies. Zo zorgt een WTW-installaie voor een gezond binnenklimaat en behaaglijke warmte.
• Centrale balansventilatie: er is één ventilatie-unit die de aanvoer en afvoer van lucht in het hele huis regelt, via ventielen en kanalen. Is geschikt voor nieuwbouw en renovatie.
• Lokale balansventilatie: lucht wordt actief aan- en afgevoerd per kamer; daarom heet het ook wel decentrale balansventilatie. In een vertrek met lokale balansventilatie zit een ventilatie-eenheid in de gevel, voor de aanvoer en afvoer van lucht. Doordat aangevoerde lucht wordt opgewarmd met een warmtewisselaar (wtw-unit) of verwarmingsradiator, worden tochtklachten minder. Is geschikt voor bestaande bouw.
• Minimaal 1,5 cm ruimte tussen binnendeuren en drempels, of ventilatieroosters in de binnendeuren of binnenmuren voor goede luchtdoorstroming.
• Een goed aangelegd ventilatiesysteem heeft een ‘bypass’: die voorkomt in de zomer dat aangevoerde lucht wordt opgewarmd via wtw. Achteraf laten aanleggen is vrij duur.
• Juist gebruik en goed onderhoud voorkomt gezondheidsklachten.
Ook in de zomer kunt u veel profijt hebben van een wtw installatie. Bij hoge temperaturen kan de warmtewisselaar de verse lucht namelijk ‘koelen’, en fungeert het dus eigenlijk als ‘koude terugwin systeem’. Om de warme lucht van buiten te koelen met de koele lucht van binnen is het wel een voorwaarde dat het in de binnenruimte niet te warm is. Ramen en deuren gesloten houden is daarom een must, en ook goede zonwering helpt mee.
Het laten draaien van een wtw installatie in de zomer kost naast het laten draaien van de ventilatoren geen extra energie. Als het ‘s nachts buiten koeler is, kunt u koele lucht rechtstreeks van buiten aanvoeren door de warmtewisselaar over te slaan. U kunt zelf instellen bij welke temperatuur deze zogenoemde ‘bypass’ van de warmtewisselaar wordt geactiveerd.
Een wtw installatie heeft vrijwel geen nadelen. Warmte terugwinning is bijvoorbeeld even goed voor de gezondheid als ventilatie met een ventilatiebox. Een wtw unit is wel wat duurder in aanschaf en onderhoud, maar dankzij de besparing op stookkosten en lange levensduur is dit een investering die zichzelf terugverdient. Dat een wtw installatie tot gezondheidsklachten leidt is een fabeltje. Sterker nog: een wtw installatie is juist goed voor uw gezondheid. De lucht die een wtw aanvoert, is filtert namelijk de lucht van buiten. De lucht van een mechanische ventilatie komt via de raamroosters naar binnen en wordt niet gefilterd.